Faq

 

Poniższy  manual techniczny ma za zadanie wyjaśnić w sposób jasny i czytelny przyszłym jak i obecnym klientom normy w zakresie  wymagań jakościowych produkcji profesjonalnych pieców dla małej i dużej gastronomii. Zawarte w dokumencie publikacje stanowią standard przestrzegany przez czołowych włoskich producentów profesjonalnych pieców do pizzy. Poniżej zamieszczam  odpowiedzi na  najczęściej zadawane pytania kierowane do nas przez inwestorów.

Zapraszam Państwa do zapoznania się z publikacją.

 

Z wyrazami szacunku

Piotr Tichy
CEO/Process Engineer
Enzoforni.pl
0– 539-367-341

 

JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY SERIAMI OFEROWANYCH PRZEZ ENZO FORNI?

 

Seria ECONOMIC

 

Dedykowana dla klientów, którzy poszukują prostego rozwiązania – ekonomicznego pieca, którego kopuła oraz płyta paleniska wykonane są z szamotu. Wiązanie kształtek szamotowych następuje poprzez zastosowanie specjalnych materiałów ogniotrwałych. Izolacja pieca ma największy współczynnik przenikalności ciepła z 3 dostępnych serii. Materiały do budowy pieca pochodzą w całości od lokalnych dostawców.

Zalety stosowanego rozwiązania:

1.Niski koszt inwestycji,

2.Rozwiązanie dedykowane dla klientów traktujących pizze jako uzupełnienie swojej oferty w menu lub klientów indywidualnych.

Wady:

1.Płytki szamotowe paleniska z czasem kruszeją, podnosząc się do góry sprawiając , iż  praca w warunkach profesjonalnych jest uciążliwa,

2.Krótka żywotność

3.Wymiana płyty paleniska w przypadku zastosowaniu płytek szamotowych jest utrudniona a wręcz niemożliwa, co skutkuje w przypadku uszkodzenia paleniska inwestycją w zakup nowego pieca,

Widok płyty paleniska w której zastosowano płytki szamotowe.      Źródło: Google.

 

Seria STANDARD

Dedykowana dla restauratorów szukających autentycznego pieca włoskiego, wykonanego z materiałów wysokoglinowych wiązanych na cemencie pochodzenia wulkanicznego oraz płyty wulkanicznej. Seria ta ma bardzo niski współczynnik przenikalności cieplnej dzięki zastosowaniu autorskiej izolacji.

Materiały wykorzystane w tej serii pochodzą z Włoch. Wystawiamy certyfikat autentyczności.

Zalety stosowanego rozwiązania:

  1. Bardzo dobry współczynnik przenikalności cieplnej płyty paleniska która składa się z 4 części,
  2. Długa żywotność konstrukcji przy  użytkowaniu datuje się na min. 10 lat,
  3. Łatwa wymiana płyty w przypadku mechanicznych uszkodzeń,
  4. Bardzo dobry stosunek jakość/cena,
  5. Bardzo dobry współczynnik  akumulacji ciepła.

Wady:

  1. Dłuższy czas oczekiwania na realizację zamówienia ze względu na konieczność importu materiałów z Włoch

 

Palenisko oryginalnego pieca neapolitańskiego z płytą wulkaniczną.  Źródło: Własne, Google.

 

Seria PREMIUM                                                     

 

jest to najwyższa klasa spośród wszystkich pieców dostępnych na rynku. Piec wykonany z materiałów pochodzenia wulkanicznego, z najniższym współczynnikiem przenikalności cieplnej.

 

Materiały wykorzystane w tej serii pochodzą z Włoch. Wystawiamy certyfikat autentyczności.

Zalety stosowanego rozwiązania:

  1. Bardzo dobry współczynnik przenikalności cieplnej płyty paleniska która składa się z 4 części,
  2. Długa żywotność konstrukcji przy  użytkowaniu datuje się na min. 10 lat,
  3. Łatwa wymiana płyty w przypadku mechanicznych uszkodzeń,
  4. Bardzo dobry stosunek jakość/cena
  5. Najlepszy z trzech dostępnych serii współczynnik akumulacji cieplnej

Wady:

  1. Dłuższy czas oczekiwania na realizację zamówienia ze względu na konieczność importu materiałów z Włoch


widok klasycznego pieca włoskiego z płyta wylkaniczną

Źródło: własne

JAKIE PIECE ENZO FORNI MA W OFERCIE?

Z uwagi na fakt, iż jesteśmy firmą inżynierską mamy rozległe doświadczenie w zakresie projektowania i budowy rozwiązań z zakresu mechaniki, budownictwa i zduństwa, projektowania elektryki oraz instalacji gazowych. Oferujemy piece opalane drewnem, na gaz oraz zasilane energią elektryczną z panelem plc. W ofercie mamy ponad 8 modeli dostępnych w 3 seriach dopasowanych do każdego klienta oraz 7 rozmiarach.

 

JAKI JEST CZAS REALIZACJI OD MOMENTU ZŁOŻENIA ZAMÓWIENIA?

Średni czas oczekiwania wynosi 30 dni. Czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu w zależności od realizacji bieżących zamówień.

 

JAKIE SĄ WARUNKI DOSTAWY?

Koszt transportu pokrywa klient. Musi on również dysponować w miejscu rozładunku wózkiem paletowym z przedłużkami lub widlakiem budowlanym.

 

CZY PIECE ENZO FORNI MOGĄ BYĆ WYKORZYSTYWANE NA ZEWNĄTRZ?

Tak, pod warunkiem iż piec zostanie odpowiednio zabezpieczony.

 

DO JAKICH ZASTOSOWAŃ PAŃSTWA PIECE SIĘ NADAJĄ?

Seria STANDARD oraz PREMIUM dedykowane są do wszystkich gatunków pizzy,  (najlepsze do wypieku autentycznej pizzy napoletana). Seria ECONOMIC przeznaczona jest do pizz na grubszym cieście >4mm. W naszych piecach można przygotowywać także
inne wypieki, prosimy się w tym celu skonsultować z doradcą technicznym.

 

CO MUSZĘ WIEDZIEĆ ZANIM ZDECYDUJĘ SIĘ NA ZAKUP PIECA?

Naszym celem jest kierowanie oferty do klientów świadomych, dlatego zanim zainwestujesz pieniądze w zakup pieca zdobądź wiedzę, a możesz ją uzyskać m.in. wpisując w google słowa kluczowe:

#verace pizza napoletana; #forni tradizionali napoletani; #forno napoletano; #authen3c neapolitan pizza oven; #tradi3onal italian wood fired pizza oven.

 

Zapytaj dostawcy o pochodzenie materiałów, sprawdź z jakich materiałów korzysta, czy stosuje m.in. płyty wulkaniczne i cement wulkaniczny przy budowie pieca. Bądź świadomy przy zakupie i nie daj się wprowadzić w błąd.

 

CZYM RÓŻNIĄ SIĘ PIECE ENZO FORNI OD PIECY STEFANO FERRA CZY INNYCH WŁOSKICH PRODUCENTÓW?

 

Do budowy pieców z serii STANDARD oraz PREMIUM wykorzystujemy te same materiały z których budowane są piece przez najlepsze
włoskie manufaktury. Dysponujemy odpowiednimi certyfikatami poświadczającymi autentyczność nabytych materiałów. Przez nasze położenie geograficzne jesteśmy również bardziej atrakcyjni cenowo.

 

CZYM RÓŻNIĄ SIĘ PIECE SZAMOTOWE OD TRADYCYJNYCH WŁOSKICH PIECY?

Piece szamotowe z płytą szamotową nie są stosowane we Włoszech z uwagi na fakt, iż tradycyjny szamot z czasem się kruszy i ma krótszą żywotność. Płyta paleniska wykonana z szamotu spieka ciasto z uwagi na swoje właściwości materiałowe. We włoskich piecach do wiązania kształtek stosuje się cement na bazie pyłu wulkanicznego, jest to standard powszechnie stosowany. Płyta paleniska we wszystkich piecach włoskich jest wykonana z pyłu wulkanicznego. Producenci we Włoszech nigdy nie stosują tradycyjnej zaprawy szamotowej gdyż, aby konstrukcja miała długą żywotność wymagane jest uzyskanie temperatury wewnątrz pieca 1000 st. C aby spiek ziaren miał miejsce. W warunkach nieprzemysłowych jest to niemożliwe, dlatego często do zaprawy szamotowej dodaje się cement portlandzki lub inny.

Poniżej zamieszczamy Państwu materiały ukazujące różnicę między prawdziwym włoskim piecem a zwykłym szamotowym, niestosowanym w warunkach profesjonalnych we Włoszech.

 

 

               

Każdy profesjonalny piec budowany we Włoszech ma płytę wulkaniczną i jest wiązany na bazie pyłu wulkanicznego z izolacją wulkaniczną.  Piec z  wykonanym z płytek szamotowych paleniskiem  jest absolutnie niestosowany we Włoszech. Po lewej
pizza wypiekana w temp. 430 st. C. w autentycznym piecu neapolitańskim z płytą
wulkaniczną, po prawej pizza wypiekana w piecu szamotowym w temp. 430 st.C.

 

JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY KOMINEM ZEWNĘTRZNYM A CENTRALNYM? 

PIEC Z KOMINEM USYTUOWANYM NA ZEWNĄTRZ

W klasycznym piecu do pizzy opalanym drewnem kanał wylotowy znajduje się na czole, tuż nad wejściem do paleniska i przechodzi do góry. Odpowietrznik wraz z kominem wywołują silny ciąg, wyciągając gorące powietrze z paleniska zwiększając przy tym naturalną konwekcje.

W sytuacji gdy piec pracuje bez odpowietrznika i komina, odpowiednio zaprojektowany system wentylacji piekarnika znacznie poprawi ruch powietrza i wydajność pieca. Przykład z naszej oferty to model CLASSICO.

 

PIEC Z KANAŁEM ODZYSKU UTRACONEJ ENERGII CIEPLNEJ

System odzysku utraconej energii cieplnej szeroko jest stosowany w piecach neapolitańskich. Ciepło po wylocie z ościeżnicy pieca zostaje pobrane do komina podgrzewając kopułę pieca.

 

 

PODSUMOWANIE

Profesjonalny piec do pizzy jest kluczowym elementem budowania przewagi konkurencyjnej na tak trudnym rynku jakim jest gastronomia. Trendy ulegają zmianie, klienci podróżując wyrabiają sobie opinię, wchodząc do restauracji wiedzą czego oczekują.

Jesteśmy świadomi, iż klienci obdarowując nas zaufaniem de facto powierzają nam odpowiedzialność za sprawne funkcjonowanie swojego biznesu. Mając wiedzę, doświadczenie jesteśmy w stanie wziąć na siebie odpowiedzialność za dostarczenie klientom produktu, który będzie ściśle dopasowany do ich wymagań.

 

Z wyrazami szacunku

Piotr Tichy

CEO/Process Engineer

Enzoforni.pl

0048– 539-367-341